Op zaterdag 12 november was het zover! Sinterklaas kwam, samen met zijn pieten, Woerden weer binnen gevaren. Met maar liefst vier boten kwamen zij aan in onze haven. Na een feestelijk onthaal door onze burgemeester en spreekstalmeester, stapte Sinterklaas op zijn paard Ozosnel om, samen met de pieten, een rondrit door het centrum van Woerden te maken. Sinterklaas was blij verrast dat er zoveel lieve kinderen samen met hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s waren gekomen om hem welkom te heten!

De rondrit eindigde op het Kerkplein waar het tot 16.00 uur één groot feest was! Overal hingen prachtig gekleurde vlaggenlijnen die door kinderen van verschillende basisscholen en kinderdagverblijven waren versierd. Er was vrolijke muziek, er werd gedanst en luidkeels meegezongen met alle bekende sinterklaasliedjes. Sinterklaas vond het fantastisch!

Totdat zij op 6 december weer naar Spanje varen, slapen Sinterklaas en zijn pieten in het kasteel van Woerden. We zien Sinterklaas en zijn pieten nog tijdens de evenementen op 19 en 26 november. Komen jullie ook?

Glutenvrije pieten
Ook dit jaar heeft Sinterklaas zijn glutenvrije pieten weer mee naar Woerden genomen. Zo is er voor ieder kind heel veel lekkers om van te genieten! De Glutenvrije pieten kan je herkennen aan een (rug)zakje met het glutenvrije logo erop. Zorg jij ervoor dat deze pieten goed kunnen zien dat jij glutenvrije pepernoten wil? Download dan hier de kleurplaat voor op je muts.

Hoe zien de Pieten eruit in Woerden?

Zoals ieder jaar buigt het bestuur van Sint in Woerden zich over dit actuele thema. Het bestuur is op de hoogte van de maatschappelijke tendens. Wij staan positief tegenover het deelnemen van roetveegpieten tijdens de intocht en de overige evenementen welke door Sint in Woerden worden georganiseerd om de aansluiting met de landelijke intocht en daarmee ook de herkenbaarheid voor de kinderen te behouden. Echter zijn wij volledig afhankelijk van de inzet van onze vrijwilligers om een intocht daadwerkelijk mogelijk te maken. Tevens hechten wij zwaar aan het borgen van de veiligheid van al onze vrijwilligers en omstanders.

Als organisatie bieden wij onze vrijwilligers ieder jaar de mogelijkheid als roetveegpiet geschminkt te worden. Dit met inachtneming van het opgestelde beleid wat uit meerdere onderdelen bestaat, waaronder dat voldoende vrijwilligers bereid zijn deze rol op zich te nemen om de veiligheid voor onze vrijwilligers en omstanders te kunnen waarborgen.

Eind 2020 is tijdens de Algemene ledenvergadering de komst van de roetveegpiet ingestemd. Dit betekent dat bij de activiteiten in 2021 voor het eerst enkele vrijwilligers als roetveegpiet geschminkt zullen gaan worden. Onze Pieten bepalen zelf hoe vaak ze door de schoorsteen gaan en wij als organisatie vinden het belangrijk om hier gehoor aan te geven, met als voornaamste reden de herkenbaarheid als persoon wanneer men niet volledig (bruin, niet zwart) geschminkt wordt. In een stad als Woerden waar veel mensen elkaar kennen en het merendeel van vrijwilligers zich op meerdere evenementen inzet, is dat een belangrijk aspect.

Het opgestelde beleid omtrent het uiterlijk van onze pieten wordt elk jaar geëvalueerd en waar nodig aangepast aan de actuele situatie.